POVIJEST
 
početna
 
o nama
statistike
usluge
vozni park
događanja
savjeti
kontakti
galerija
linkovi
 
pišite nam

jvp-zadar@jvp-zadar.hr

 

POVIJEST VATROGASTVA NA ZADARSKOM PODRUČJU

Po svojoj tisućljetnoj povijesti Zadar se ubraja među najstarije gradove u Hrvatskoj. Na ovim prostorima stoljećima su se sučeljavale razne civilizacije. Zbog svog dominantnog položaja na središtu Jadrana bio je meta mnogih osvajača. Htjeli su ga prisvojiti Mlečani, Turci, Francuzi, Austrijanci, Mađari i Srbi.

Poput grada Zadra i vatrogastvo na ovom prostoru ima bogatu povijest i jedno je od najstarijih u Hrvatskoj.

Prvi pisani trag u svezi vatrozaštite postoji od 25.04.1854., kad Gradsko poglavarstvo donosi pravilnik o zaštiti od požara:

a) odredbe o sprječavanju požara
b) odredbe o načinu otkrivanja mjesta izbivanja požara
c) odredbe o pristupanju gašenja požara
d) mjere koje se moraju poduzimati poslije svakog gašenja i čuvanja požara.

1881. godine veliki požar progutao je kompletnu zgradu, a takav pravilnik bez adekvatne službe pokazao se neučinkovit i vatrozaštita je u potpunosti zatajila te Gradsko vijeće Zadra 28.11.1881. godine donosi odluku o stvaranju djelotvorne službe (Regolamento del corpo pompieri volontari) koja ima 24 dobrovoljna vatrogasaca i 6 pripravnika.

1882. godine za zapovjednika te službe postavljen je ing. Bartul Tamino i od tada zapravo datira Dobrovoljno vatrogastvo Zadar.

20.11.1898. godine održava se prva vatrogasna proslava i ovo društvo dobilo je zastavu.prva zastava

To društvo djeluje do početka I. svjetskog rata kad većina članova odlazi na bojište i ono prestaje djelovati.

Od tada do svršetka II svjetskog rata nemamo nikakve dokumentacije o postojanju vatrogastva na području Grada Zadra (Jedino se spominje DVD Biograd 1938). 1946. u razrušenom Zadru obnavlja se rad DVD-a.

Od opreme ima dva agregata za vodu "Balila" te jedne drvene ljestve na kolicima. Iste godine tadašnji SUP NRH upućuje u Zadar 5 vatrogasnih policajaca sa zapovjednikom Blažom Tomašekom sa zadatkom da osnuje profesionalnu vatrogasnu službu i od tada datira početak profesionalne vatrogasne službe u Zadru.

1949. godine osniva se Kotarski vatrogasni savez Zadar, a 1950. do 1965.god. osnivaju se i DVD-i u Biogradu, Benkovcu, Ninu, na Ugljanu, Dugom otoku i Silbi, te u tvornicama Otočanka, Boris Kidrič, Maraska, Adria, Tvornica duhana, Vlado Bagat i Jugoplastika.

03.06.1967. godine otvoren je novosagrađeni vatrogasni dom u kojem su i danas smješteni: Profesionalna JVP Zadar, VZ Zadarske županije i VZ Grada Zadra.

1978. godine nakon ukidanja Kotarskog vatrogasnog saveza osnovan je Vatrogasni savez Općine Zadar, sa zadaćom osnivanja novih DVD-a i unapređenja svih članova putem tečajeva, seminara i održavanja vatrogasnih natjecanja i vježbi.

Osnivaju se novi DVD:
1977. god. Bibinje, 1978. god. Novigrad, 1980. god. Preko, 1982. god. Starigrad-Paklenica, 1983. god. Kukljica, 1984. Veli Iž.

1990/1991. počela je agresija na Republiku Hrvatsku, a veći dio članova DVD-a aktivno se uključuje u obranu domovine pa tako rad DVD-a pomalo zamire.

01.01.1994.god. Profesionalno vatrogastvo ulazi u sustav MUP-a. Profesionalna vatrogasna postrojba MUP-a broji 140 djelatnika raspoređena u 3 vatrogasne postaje na prostoru tada Zadarsko-kninske županije: Postaja Zadar, Gaženica i Biograd n/m.

1995. god. oslobođenjem okupiranih prostora na prostoru županije Vatrogasna postrojba MUP-a širi se i otvaraju se postaje Benkovac, Knin, Gračac i Korenica te svi zajedno broje oko 180 djelatnika.
Osnivaju se DVD-i  Stankovci i Polača, a nešto kasnije Pljusak iz Nina i Lišane Ostrovičke.

1997. god. mijenja se granica županije i od Zadarsko-kninske županije ostaje Zadarska, a time i dvije vatrogasne postaje (Knin i Korenica pripadaju drugim županijama).

Vatrogasna postrojba MUP-a broji 160 djelatnika u 5 postaja.
Valja reći da su ulaskom profesionalnog vatrogastva u MUP, DVD-i koji su opstali veoma loše funkcionirali jer se vatrozaštita bazirala uglavnom na profesionalnom vatrogastvu, a o DVD-ima se loše skrbi.

Izmjenom Zakona o vatrogastvu iz 1999. god., koji je i danas na snazi, vatrogastvo u Zadarskoj županiji počinje disati punim plućima. Profesionalno vatrogastvo izlazi iz sastava MUP-a i pripada jedinicama lokalne samouprave. U Zadarskoj županiji osnovane su 4 JVP i to JVP Zadar, JVP Biograd, JVP Benkovac i JVP Gračac sa 160 profesionalnih vatrogasaca.
Istovremeno DVD-i financirani dijelom iz Proračuna jedinice lokalne samouprave, a dijelom Proračunom Vatrogasne županije, doživljavaju svoj procvat.
Počinju se izgrađivati novi domovi ili renovirati postojeći. JVP-i u cijeloj županiji obnavljaju vozni park i to najsuvremenijim vozilima dok starija vozila doniraju DVD-ima.

2001. god. osniva se Vatrogasna zajednica Grada Zadra, i DVD otoka Molata i Ista te se poduzimaju sve radnje kako bi se sva društva osposobilo i opremilo.

Danas (travanj 2008.), na području Zadarske županije djeluju 4 javne vatrogasne postrojbe i 29 DVD-a od kojih se 16 nalazi na kopnu i 13 na otocima. Ovdje djeluje 166 profesionalnih i 600 dobrovoljnih vatrogasaca s ukupno 105 vatrogasnih vozila.

Trend obnavljanja vozila i dalje se nastavlja.
Sve JVP i DVD-i operativno djeluju kao jedinstvena županijska vatrogasna postrojba pod zapovijedanjem županijskog vatrogasnog zapovjednika.
U prostorima JVP Zadar ustrojen je Županijski vatrogasni operativni centar 193.
Predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije je Željko Šoša, a zapovjednik Matej Rudić.

 

 

© JVP Grada Zadra, 2004. - 2016.
  design by ZK Optimalna rezolucija 1024 x 768 dpi